Tworzenie wina
Wino – Idealny towarzysz w najszczęśliwszych chwilach życia!
WSZYSTKO ZACZYNA SIĘ W WINNICY
Odpowiednio dojrzałe winogrona, (w zależności od rodzaju wina które chcemy uzyskać), zbiera się ręcznie do skrzynek.
Owoce muszą jak najszybciej po zebraniu trafić do winiarni, aby nie stracić aromatu. Owoce są odszypułkowywane, umieszczane w prasie lub od razu trafiają do zbiorników. Następuje chłodzenie i rozpoczyna się proces produkcji wina. Moment fermentacji jest najważniejszy, drożdże pochłaniają naturalne cukry zawarte w owocach zamieniając je w alkohol.
PROCES FERMENTACJI I LEŻAKOWANIE
Jest to proces trwający około tygodnia, jednak wino nie jest jeszcze gotowe do spożycia. Potrzeba co najmniej kilku miesięcy aby młode wino miało czas na wyklarowanie i uzyskanie maksimum swojego potencjału. Po zakończonej fermentacji wino trafia do zbiorników, lub dębowych beczek w zależności od rodzaju produktu jaki chcemy uzyskać.
Nasz zespół zna ziemię i owoce. Żaden owoc nie jest zbierany, dopóki go nie posmakujemy.
NASZE PODEJŚCIE
Tworzenie wina nie jest pracą, lecz kunsztem takim jaki posiada malarz, lub rzeźbiarz. Enolog modeluje a następnie kształtuje swój produkt tak, aby uzyskać swoje dzieło sztuki. Tym właśnie jest wino, rezultatem artyzmu.
Nasze środowisko
Winorośla używane do produkcji naszego wina zostały wybrane analizując terytorium i klimat Trzebnicy.
W pierwszych latach istnienia winnicy posadzone zostały odmiany odporne na choroby, nie wymagające zatem stosowania fungicydów.
Środowisko
Około roku zajęły badania i analiza klimatu różnych obszarów Polski. Po szczegółowej weryfikacji okazało się, że najkorzystniejszym obszarem do uprawy winorośli zarówno pod względem położenia jak i czynników klimatycznych są okolice Wzgórz Trzebnickich.
Gleba
Wytypowany region stał się obiektem badań. Analizie poddana została ziemia , wzgórza i historia miejsca. Ciekawostką jest, że na wzgórzach trzebnickich ponad wiek temu uprawiano winorośl i do dziś można tu jeszcze odnaleźć miejsca które nadal o tym przypominają.
Proces
Potrzeba co najmniej kilku miesięcy aby młode wino miało czas na wyklarowanie i uzyskanie maksimum swojego potencjału. Po zakończonej fermentacji wino trafia do zbiorników, lub dębowych beczek w zależności od rodzaju produktu jaki chcemy uzyskać.
Owocobranie
Odpowiednio dojrzałe winogrona, (w zależności od rodzaju wina które chcemy uzyskać), zbiera się ręcznie do skrzynek. Owoce muszą jak najszybciej po zebraniu trafić do winiarni, aby nie stracić aromatu. Owoce są odszypułkowywane, umieszczane w prasie lub od razu trafiają do zbiorników.