Produkty
Nasze wina to doskonałość winiarstwa!

Wino białe powstałe z odmiany Solaris
Jasny, żółty kolor, wysoka klarowność i przejrzytość. Bogate aromaty cytrusów i szałwii typowe dla Solarisa dojrzewajcego w chłodnym klimacie. W ustach bogaty smak owoców oraz świeżość, która pozostaje na długo.
Zawartość alkoholu: 13% vol / Temperatura podawania: 12-13°C
Proces produkcji:
Owoce Solarisa zebrano w dwóch turach: w pierwszej, nie do końca jeszcze dojrzałe owoce poddano fermentacji malolaktycznej, w drugiej turze zebrano owoce dojrzałe mające idealną równowagę słodyczy i kwaskowatości.
Po zakończonej fermentacji drugiego rzutu wina połączono i pozostawiono na okres 6-ciu m-cy. Podczas całego okresu dojrzewania co 15 dni dokonywano zabiegu “battonage”, czyli mieszania osadu z winem tak, aby pozostałości drożdzowe uwolniły proteiny, a wino było bardziej soczyste i bogate w smaku.
Po okresie dojrzewania wino przefiltrowano i zabutelkowano.
Zamów nasze wina poprzez:








Wino białe powstałe z odmian: Solaris – Helios
Czas Na ma delikatną, klarowną, złotawą poświatę o nieco słomkowym odcieniu. Posiada dojrzały bukiet zapachowy z wyrażną nutą gruszki i owoców tropikalnych jak również z finalnym posmakiem słodkich przypraw powstałych w wyniku dojrzewania w beczce. W ustach pozostaje uczucie pełnego smaku i delikatności które pozostaje na dłużej.
Zawartość alkoholu: 13,5% vol / Temperatura podawania: 12-13°C
Proces produkcji:
Solaris do Czas Na został zebrany dużo pózniej niż Solaris którego użyto do SolSol, ponieważ został zebrany dopiero kiedy dojrzał Helios – odmiana dość intrygująca, ale mało obfita oraz o póżniejszym okresie dojrzewania (początek pażdziernika).
Moszcz od razu umieszczono w beczce pierwszego użytku z dębu francuskiego pochodzącego z lasu Allier, gdzie nastąpiła fermentacja malolaktyczna, niekompletna.
Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna w beczce pozwala winu wchłonąć i połączyć cały bukiet smaków jakie może zaoferować drewno sprawiając, że wino staje się delikatniejsze i zarazem bogatsze w smaku.
Zamów nasze wina poprzez:





Wino czerwone powstałe z odmian: Cabernet Cantor – Cabernet Cortis – Baron
Mocne, wyrazne wino z nutami bardzo dojrzałych słodkich owoców przypominających wiśnie i przyprawy takie jak wanilia i biała czekolada. Dojrzewanie w drewnie złagodziło wyraz tanin oraz sprawiło, że w ustach pozostaje uczucie soczystości.
Zawartość alkoholu: 13% vol / Temperatura podawania: 12-13°C
Proces produkcji:
20 dni fermentacji i maceracji ze skórkami w zbiornikach ze stali, (fermentacjia malolaktyczna).
Po dwóch miesiącach dojrzewania i klarowania w stalowych zbiornikach wino trafia do dębowych beczek (dąb francuski z lasu Allier, drugiego użytku).
Po 12 miesiącach wino jest filtrowane i butelkowane, w butelkach leżakuje 3 miesiące zanim trafi na rynek.
Zamów nasze wina poprzez:






Solaris–Solira – wino pomarańczowe
Dwie siostry, dwa szczególnie winogrona, ze skórą bogatą w fenole i aromatyczne wszystkie z prekursorami tiolowymi.
Zawartość alkoholu: 13% vol / Temperatura podawania: 12-16°C
Winifikacja:
Winogrona zbierane są pod koniec października, kiedy skórka osiągnęła idealną dojrzałość. Po odszypułkowaniu i zmiażdżeniu wszystko, skórki i sok, umieszcza się bezpośrednio w zbiornikach, w których odbędzie się fermentacja. Nie dodaje się drożdży ani siarczynów. Naturalnie zachodzi fermentacja, a po spożyciu wszystkich cukrów zbiornik jest zamykany, a cała jego zawartość nadal znajduje się w środku. Jeszcze 15 dni kontaktu skórki z winem, aż obie części zostaną rozdzielone. Wino pozostawia się na kolejne 8 miesięcy z własnym osadem, więc grubo filtrowane i butelkowane.
Charakterystyka:
Intensywny matowy pomarańczowy. Wyraźne, złożone aromaty suszonych owoców tropikalnych, przypraw i kwiatów ewoluujących w kieliszku. Wrażenie silnych ziół roślinnych i pikantnych. Pełne, bogate podniebienie dojrzałych białych owoców, suszonej moreli i przypraw. Dużo kwasowości i taniny. Średnio długie wykończenie.
EDYCJA LIMITOWANA: 531 butelek wyprodukowanych z rocznika 2018
Ręcznie numerowane i etykietowane
Zamów nasze wina poprzez:

Wino Białe
Idealne połączenie różnych odmian, wyselekcjonowanych ze względu na wzmocniony bukiet aromatyczny. Podobnie jak w Operze, w której Janusz szuka Halki w ogrodzie, nazywając ją imieniem kwiatów, odnajdujemy w tym winie świeżość, słodycz i aromatyczność bohaterki, która żyje swoją miłością w chłodne letnie wieczory.
Zawartość alkoholu: 12,5% vol / Temperatura podawania: 12-13°C / Cukier: 16 gramów na litr
Winifikacja:
Cały proces produkcji wina – z zimna maceracja z redukcją tlenu, fermentacją kontrolowana temperaturą – jest ostrożny, aby umożliwić późniejszy naturalny rozwój i ekspresję innych produktów z winogron. Chardonnay, aby zapewnić świeżość i pionowość, Bronner, aby nadać słodycz, a Muscaris, aby stworzyć idealną równowagę aromatyczną.
Charakterystyka:
Kolor: intensywny jasnożółty.
Bukiet: typowe perfumy z białych kwiatów, lilii i róż, z delikatnymi nutami cytrusowymi. Każdy łyk niesie ze sobą ekstremalną owocowość zrównoważoną przyjemną kruchością.
Smak: dobrze zbalansowana słodycz, świeży i bardzo długi podniebienie.
Podawane:
Spróbuj tego jako zaskakującego prezentu i podczas spotkań towarzyskich. Idealny z azjatycką kuchnią i słodkimi sałatkami. Albo skosztować typowej polskiej kuchni, takiej jak Placki ziemniaczane ze śmietaną czy Kaczka ze śliwkami.
Zamów nasze wina poprzez:

