Winnica L'opera

Produkty

Nasze wina to doskonałość winiarstwa!
SOL SOL Solaris
CZAS NA Solaris - Helios
TRIADA Cabernet Cantor - Cabernet Cortis – Baron
ANCYMON Solaris–Solira - wino pomarańczowe
HALKA Wino Białe
Wino Sol Sol

SOL SOL

Produkt polski

Wino białe powstałe z odmiany Solaris

Jasny, żółty kolor, wysoka klarowność i przejrzytość. Bogate aromaty cytrusów i szałwii typowe dla Solarisa dojrzewajcego w chłodnym klimacie. W ustach bogaty smak owoców oraz świeżość, która pozostaje na długo.

Zawartość alkoholu: 13% vol / Temperatura podawania: 12-13°C

Proces produkcji:

Owoce Solarisa zebrano w dwóch turach: w pierwszej, nie do końca jeszcze dojrzałe owoce poddano fermentacji malolaktycznej, w drugiej turze zebrano owoce dojrzałe mające idealną równowagę słodyczy i kwaskowatości.

Po zakończonej fermentacji drugiego rzutu wina połączono i pozostawiono na okres 6-ciu m-cy. Podczas całego okresu dojrzewania co 15 dni dokonywano zabiegu “battonage”, czyli mieszania osadu z winem tak, aby pozostałości drożdzowe uwolniły proteiny, a wino było bardziej soczyste i bogate w smaku.

Po okresie dojrzewania wino przefiltrowano i zabutelkowano.

Zamów nasze wina poprzez:
Winnica L'opera
Wino Czas na

CZAS NA

Produkt polski

Wino białe powstałe z odmian: Solaris - Helios

Czas Na ma delikatną, klarowną, złotawą poświatę o nieco słomkowym odcieniu. Posiada dojrzały bukiet zapachowy z wyrażną nutą gruszki i owoców tropikalnych jak również z finalnym posmakiem słodkich przypraw powstałych w wyniku dojrzewania w beczce. W ustach pozostaje uczucie pełnego smaku i delikatności które pozostaje na dłużej.

Zawartość alkoholu: 13,5% vol / Temperatura podawania: 12-13°C

Proces produkcji:

Solaris do Czas Na został zebrany dużo pózniej niż Solaris którego użyto do SolSol, ponieważ został zebrany dopiero kiedy dojrzał Helios – odmiana dość intrygująca, ale mało obfita oraz o póżniejszym okresie dojrzewania (początek pażdziernika).

Moszcz od razu umieszczono w beczce pierwszego użytku z dębu francuskiego pochodzącego z lasu Allier, gdzie nastąpiła fermentacja malolaktyczna, niekompletna.

Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna w beczce pozwala winu wchłonąć i połączyć cały bukiet smaków jakie może zaoferować drewno sprawiając, że wino staje się delikatniejsze i zarazem bogatsze w smaku.

Zamów nasze wina poprzez:
Winnica L'opera
Wino Triada

TRIADA

Produkt polski

Wino czerwone powstałe z odmian: Cabernet Cantor - Cabernet Cortis – Baron

Mocne, wyrazne wino z nutami bardzo dojrzałych słodkich owoców przypominających wiśnie i przyprawy takie jak wanilia i biała czekolada. Dojrzewanie w drewnie złagodziło wyraz tanin oraz sprawiło, że w ustach pozostaje uczucie soczystości.

Zawartość alkoholu: 13% vol / Temperatura podawania: 12-13°C

Proces produkcji:

20 dni fermentacji i maceracji ze skórkami w zbiornikach ze stali, (fermentacjia malolaktyczna).

Po dwóch miesiącach dojrzewania i klarowania w stalowych zbiornikach wino trafia do dębowych beczek (dąb francuski z lasu Allier, drugiego użytku).

Po 12 miesiącach wino jest filtrowane i butelkowane, w butelkach leżakuje 3 miesiące zanim trafi na rynek.

Zamów nasze wina poprzez:
Winnica L'opera
Wino Ancymon

ANCYMON

Produkt polski

Solaris–Solira - wino pomarańczowe

Dwie siostry, dwa szczególnie winogrona, ze skórą bogatą w fenole i aromatyczne wszystkie z prekursorami tiolowymi.

Zawartość alkoholu: 13% vol / Temperatura podawania: 12-16°C

Winifikacja:

Winogrona zbierane są pod koniec października, kiedy skórka osiągnęła idealną dojrzałość. Po odszypułkowaniu i zmiażdżeniu wszystko, skórki i sok, umieszcza się bezpośrednio w zbiornikach, w których odbędzie się fermentacja. Nie dodaje się drożdży ani siarczynów. Naturalnie zachodzi fermentacja, a po spożyciu wszystkich cukrów zbiornik jest zamykany, a cała jego zawartość nadal znajduje się w środku. Jeszcze 15 dni kontaktu skórki z winem, aż obie części zostaną rozdzielone. Wino pozostawia się na kolejne 8 miesięcy z własnym osadem, więc grubo filtrowane i butelkowane.

Charakterystyka:

Intensywny matowy pomarańczowy. Wyraźne, złożone aromaty suszonych owoców tropikalnych, przypraw i kwiatów ewoluujących w kieliszku. Wrażenie silnych ziół roślinnych i pikantnych. Pełne, bogate podniebienie dojrzałych białych owoców, suszonej moreli i przypraw. Dużo kwasowości i taniny. Średnio długie wykończenie.

EDYCJA LIMITOWANA: 531 butelek wyprodukowanych z rocznika 2018

Ręcznie numerowane i etykietowane

Zamów nasze wina poprzez:
Wino Halka

HALKA

Produkt polski

Wino Białe

Idealne połączenie różnych odmian, wyselekcjonowanych ze względu na wzmocniony bukiet aromatyczny. Podobnie jak w Operze, w której Janusz szuka Halki w ogrodzie, nazywając ją imieniem kwiatów, odnajdujemy w tym winie świeżość, słodycz i aromatyczność bohaterki, która żyje swoją miłością w chłodne letnie wieczory.

Zawartość alkoholu: 12,5% vol / Temperatura podawania: 12-13°C / Cukier: 16 gramów na litr

Winifikacja:

Cały proces produkcji wina - z zimna maceracja z redukcją tlenu, fermentacją kontrolowana temperaturą - jest ostrożny, aby umożliwić późniejszy naturalny rozwój i ekspresję innych produktów z winogron. Chardonnay, aby zapewnić świeżość i pionowość, Bronner, aby nadać słodycz, a Muscaris, aby stworzyć idealną równowagę aromatyczną.

Charakterystyka:

Kolor: intensywny jasnożółty.

Bukiet: typowe perfumy z białych kwiatów, lilii i róż, z delikatnymi nutami cytrusowymi. Każdy łyk niesie ze sobą ekstremalną owocowość zrównoważoną przyjemną kruchością.

Smak: dobrze zbalansowana słodycz, świeży i bardzo długi podniebienie.

Podawane:

Spróbuj tego jako zaskakującego prezentu i podczas spotkań towarzyskich. Idealny z azjatycką kuchnią i słodkimi sałatkami. Albo skosztować typowej polskiej kuchni, takiej jak Placki ziemniaczane ze śmietaną czy Kaczka ze śliwkami.

Zamów nasze wina poprzez: