Winnica L’Opera to projekt który powstał w 2014 roku. Pomysł narodził się w głowie odważnej i ambitnej dziewczyny – Irminy Szpak oraz jej dwóch włoskich przyjaciół, którzy pracują w branży winiarskiej we Włoszech.

Wszystko zaczęło się kilka lat temu, kiedy to Irmina poprosiła ich o opinie na temat możliwości produkcji wysokiej jakości win w Polsce.

O winnicy

Około roku zajęły badania i analiza klimatu różnych obszarów Polski. Po szczegółowej weryfikacji okazało się, że najkorzystniejszym obszarem do uprawy winorośli zarówno pod względem położenia jak i czynników klimatycznych są okolice Wzgórz Trzebnickich.

Wytypowany region stał się obiektem badań. Analizie poddana została ziemia , wzgórza i historia miejsca. Ciekawostką jest, że na wzgórzach trzebnickich ponad wiek temu uprawiano winorośl i do dziś można tu jeszcze odnaleźć miejsca które nadal o tym przypominają.

Zrównoważony rozwój

Winnica L’Opera poprzez umiejętne przetwarzanie winogron uprawianych z najwyższą starannością udowadnia , że ziemie polskie są w stanie zaoferować Państwu doznania najwyższej jakości, produkując jedno z najszlachetniejszych trunków wyprodukowane przez człowieka , a mianowicie – WINO.

Wiedza, pasja, żyzna gleba, odpowiedni klimat i połączenie serc włosko-polskich , – to tylko niektóre elementy pozwalające stworzyć dla Państwa wina najlepszego gatunku.

Logo Winnicy to „partytura”, pentagram, gdzie poszczególne linie naśladują załamania wzgórz tego terenu. Logo wyraża dwa różne koncepty:
Pierwszy z nich to koncept „sztuki” – cały, niełatwy proces tworzenia wina to jedyna w swoim rodzaju sztuka. To muzyczny „ecosus” , który rodzi się kiedy enolog zaczyna wytwarzać własne dzieło niczym rzemieślnik – zamieniając winogrono w wino … podobnie jak muzyk który zamienia nuty … w symfonię.

Drugi koncept to przywiązanie do ziemi, której usytuowanie i położenie pozwoliło winogronom dojrzeć i nadać owocom niepowtarzalny smak i aromat, niespotykany w innych częściach kraju.

Tworzenie wina nie jest pracą, lecz kunsztem takim jaki posiada malarz, lub rzeźbiarz. Enolog modeluje a następnie kształtuje swój produkt tak, aby uzyskać swoje dzieło sztuki. Tym właśnie jest wino, rezultatem artyzmu. ELVIS SACCONI (WŁAŚCICIEL WINNICY)